Skip to main content

De kracht van samenwerking op Texel: Een gesprek met de professionals van De Skuul

De kracht van samenwerking op Texel: Een gesprek met de professionals van De Skuul

In dit interview spreken we met Henry ten Hoeve, directeur van De Skuul, een kleinschalige maar veelzijdige zorginstelling op Texel, die zich richt op verslavingszorg. Met een breed scala aan professionals en een sterke focus op samenwerking, preventie en het bieden van zorg aan zowel Texelaars als mensen van het vasteland, heeft De Skuul grote ambities. Wat drijft deze organisatie en hoe zien zij hun toekomst op het eiland? We gingen in gesprek over hun aanpak, de uitdagingen en hun visie.

Kun je iets vertellen over het team van professionals dat bij De Skuul werkt?

"We zijn een hecht en divers team van tien mensen met verschillende opleidingsachtergronden en ervaringen. Ons team bestaat uit maatschappelijk werkers, SPH'ers, GGZ-agogen, verpleegkundigen, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Sinds kort hebben we ook een geestelijk verzorger en een klinisch neuropsycholoog/psychotherapeut die ons een aantal uur per week komt versterken. Deze diversiteit is onze kracht. Door de brede expertise kunnen we op verschillende manieren inspelen op de behoeften van onze cliënten."

Wat is jullie ambitie voor de komende jaren?

"Onze ambitie is helder: we willen ons ambulante aanbod voor Texelaars uitbreiden. Op dit moment hebben we zestien bedden voor mensen van buiten het eiland, waar ze enkele maanden kunnen verblijven om te herstellen van hun verslaving. Daarnaast hebben we zeventien ambulante trajecten voor bewoners van Texel, maar we zien een groeiende vraag. Vooral op het gebied van verslavingszorg is er meer nodig voor de lokale bevolking, en daar willen we graag aan bijdragen."

Zijn jullie gefocust op een specifieke doelgroep of leeftijdsgroep?

"Onze expertise ligt momenteel bij volwassenen. Voor de jeugd zijn er gespecialiseerde teams, zoals Brijder Jeugd. Wij richten ons voornamelijk op alcoholverslaving, maar ook andere verslavingsproblemen zoals cocaïne- en gokverslaving komen steeds vaker voor. Ons team blijft zich ontwikkelen om aan deze vraag te voldoen. Het gaat ons echter niet alleen om de verslaving zelf, maar vooral om het gedrag dat daardoor ontstaat en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven."

Met welke partijen werken jullie samen om dit doel te bereiken?

"Op Texel werken we nauw samen met huisartsen, met name huisartsenpraktijk De Kaap, de lokale apotheek en de Novalishoeve. Tot nu toe waren we vooral intern gericht, maar we willen nu ook de samenwerking met externe partijen opzoeken. Denk aan kennisdeling met andere (zorg-) organisaties, waarmee we samen kunnen optrekken in het bieden van passende zorg. We willen graag meer naar buiten treden om onze expertise te delen, bijvoorbeeld door het geven van trainingen of voorlichtingen aan andere zorgteams."

Hoe concreet willen jullie die kennisdeling vormgeven?

"Onze professionals kunnen trainingen en voorlichting verzorgen om anderen te helpen verslavingsgedrag te herkennen en ermee om te gaan in groepsomgevingen. We zien dat er op het eiland behoefte is aan praktische kennis over dit soort problematiek, en wij kunnen daarin een rol spelen. Het organiseren van voorlichtingen, bijvoorbeeld in verpleeghuizen en leefgemeenschappen of tijdens bewonersbijeenkomsten, is een van de manieren waarop we die kennis breder beschikbaar willen maken."

Hebben jullie succesverhalen die jullie trots maken?

"Absoluut. We begeleiden momenteel zeventien ambulante trajecten op Texel, en we sluiten regelmatig trajecten succesvol af. Veel cliënten weet hun verslaving onder controle te krijgen, hoewel we beseffen dat het vaak een langdurig proces blijft. Het geeft veel voldoening om te zien hoe mensen stap voor stap hun leven weer oppakken."

Jullie hanteren het gedachtegoed van positieve gezondheid. Hoe uit zich dat in de praktijk?

"Positieve gezondheid staat centraal in onze behandelingen. Dit holistische principe kijkt naar alle levensgebieden: fysiek, mentaal, sociaal en zelfs spiritueel. Mensen verblijven hier drie tot zes maanden omdat we werken aan een volledige herstart. We helpen hen niet alleen hun verslaving te overwinnen, maar ook andere aspecten van hun leven weer op orde te brengen. Dit zorgt voor een solide basis wanneer ze terugkeren naar hun thuissituatie."

Hoe zie je de toekomst voor De Skuul over vijf jaar?

"Onze droom is dat De Skuul dé verslavingszorgaanbieder van Texel wordt. We hebben veel kennis en expertise, en het zou fantastisch zijn als we dat in samenwerking met lokale partijen kunnen inzetten om de zorg voor Texelaars verder uit te breiden. We willen meer zichtbaar worden, onderdeel worden van het Gezondheidsplein is daartoe een mooie stap. Het is belangrijk dat mensen weten dat ze bij ons terecht kunnen en dat we een betrouwbare partner zijn in hun herstel."

De Skuul is lid van de coöperatie Kern Gezond Texel (KGT). Waarom hebben jullie deze stap gezet?

"Door lid te worden van KGT willen we onze zichtbaarheid op het eiland vergroten en onze zorgverlening verder uitbreiden. Samenwerking met andere zorgaanbieders, zoals huisartsen, is daarbij cruciaal. Binnen KGT kunnen we onze kennis over verslavingszorg delen, en samen werken aan betere zorg op Texel. Het is een belangrijke stap om als kleine organisatie een groter verschil te maken."

Wat hopen jullie te bereiken door deze samenwerking binnen KGT?

"We willen vooral bijdragen aan het delen van kennis en het versterken van de zorg op Texel. Verslavingszorg is onze specialiteit, en door samen te werken met andere leden van KGT hopen we ook beter in kaart te brengen waar de lokale behoeften liggen. Daarnaast willen we leren van andere zorgprofessionals, bijvoorbeeld over hoe we het stigma rondom verslaving kunnen doorbreken. Het gaat erom dat we samen sterker staan."

KGT richt zich op preventie. Hoe zien jullie die rol in jullie werk?

"Preventie is essentieel. We willen niet alleen behandelingen aanbieden, maar ook bijdragen aan het voorkomen van verslaving. Binnen KGT kunnen we dit bredere preventieverhaal sterker maken en een groter publiek bereiken. Preventie vraagt om een gezamenlijke aanpak, en daarin is de coöperatie een belangrijke schakel. Alleen zo kunnen we als kleine organisatie toch grote stappen zetten."

Met deze visie en ambitie heeft De Skuul een belangrijke rol te vervullen op Texel. De komende jaren zullen in het teken staan van groei, samenwerking en het vergroten van hun zichtbaarheid op het eiland. Interesse om meer te weten? Bezoek hun website op www.deskuul.nl.

De Skuul

 

Geplaatst op: 24 september 2024

Blijf op de hoogte. Doe mee. Zeg het voort!

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsflits van Kern Gezond Texel. Met informatie over onder andere het programma Gezond Texel 2030, artikelen en bijeenkomsten over Positieve Gezondheid, bewonersinitiatieven en nog veel meer!

Coöperatie Kern Gezond Texel
Weverstraat 95
1791 AC Den Burg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Socials